Om Buddhistisk Samfund

rinzaiBuddhistisk Samfund er et religiøst samfund af buddhister der praktiserer under ledelse af Denko John Mortensen.

Vores hovedkvarter og træningskloster er Egely Kloster på Bornholm.

Vi har desuden en zendo Århus.

Samfundet er godkendt af Skat. Det vil sige, at gaver til Buddhistisk Samfund kan fratrækkes din indkomst som gaver til religiøse samfund iflg ligningsloven§ 8A og § 12 stk. 1.

Vores vedtægter kan ses her.

Indmelding i Buddhistisk Samfund foregår via klosterets hjemmesider. Læs venligst dette.

Årsregnskab for 2008 kan ses her.

Årsregnskab for 2009 kan ses her.

Årsregnskab for 2010 kan ses her.
______________________-

Vi har faktisk overtaget vores navn fra an tidligere organisation:

I 1921 stiftede overlæge og psykiater i Viborg Dr. Christian F. Melbye, inspireret af den teosofiske buddhisme, den første danske buddhistiske forening, Buddhistisk Samfund (- i Danmark), hvis medlemstal aldrig oversteg 10 personer. Foreningen stoppede med Melbyes død i 1953.

Melbye var den danske repræsentant for to indflydelsesrige internationale buddhistiske organisationer, Bund für Buddhistische Leben og Mahabodhi Society, og personligt kommunikerede han med Anagarika Dharmapala og DT Suzuki. Han var en intellektuel, og var bekymret over hvordan han skulle formidle, hvad han erkendte var for eksotiske for de fleste af hans samtidige landsmænd:

“Buddhisme på dansk jord – ja, meget kunne vække ens håb om at det havde gode udsigter. Og som vi ser heden dækket af lyng i fuldt flor, kan vi også se Buddhas ophøjede tanker breder sig blandt et stort antal mennesker midt iblandt vores tørre danske åndelige jord”.

Det var imidlertid symptomatisk, at den håndfuld medlemmer, der var i Buddhistisk Samfund – bortset fra at offentliggøre et buddhistisk tidsskrift (artikler som blev skrevet af Melbye selv), – aldrig mødtes for rent faktisk at praktisere buddhisme, før Buddhistisk Samfunds endelige opløsning i 1950.
__________________________

BUDDHISTISK SAMFUND er RINZAI ZEN BUDDHISTISK SAMFUNDs navn per 1/7/2011. Vi var tidligere Skandinavisk Zen Center.